Zondag 02/10/2022

Cultuursubsidies

Projectsubsidies dan toch deels uitgedeeld: ‘Het blijft wrang dat dit er komt dankzij protestacties’

Eind vorig jaar trok de cultuursector aan de alarmbel voor de aangekondigde besparingen. Beeld Francis Vanhee
Eind vorig jaar trok de cultuursector aan de alarmbel voor de aangekondigde besparingen.Beeld Francis Vanhee

Vlaams cultuurminister Jan Jambon (N-VA) heeft zo’n 4 miljoen euro voor eerste ronde projectsubsidies Kunstendecreet 2020 uitgedeeld. Alle ‘zeer goed’ beoordeelde projecten krijgen een subsidie, maar minder dan gevraagd. ‘We zijn al blij dat we iets krijgen, maar dit is geen positief verhaal.’

Robin Broos

Dat de Vlaamse culturele sector het met een pak minder moet doen, is duidelijk. Maar het daaropvolgende protest klonk luid, waarop Jambon zich genoodzaakt zag de begroting voor 2020 “te verfijnen”. Bij het uitdelen van de projectsubsidies is zo 500.000 euro extra vrijgemaakt, wat het totaal op 4.019.973,07 euro brengt.

Voor de eerste ronde zijn 602 ontvankelijke aanvragen ingediend, waarvan er 410 een positief advies kregen van de bevoegde beoordelingscommissies. Daarvan worden nu 77 beursaanvragen en 96 projectaanvragen ondersteund, namelijk zij die als ‘zeer goed’ zijn beoordeeld en nog geen structurele subsidie ontvangen. Aanvragen van meer dan 100.000 euro voor meer dan een jaar worden teruggebracht naar één jaar. Daarnaast worden alle geadviseerde bedragen verminderd met 10 procent.

Bij de uitverkoren organisaties klinkt opluchting. “In de huidige omstandigheden hadden we zelfs rekening gehouden met een scenario dat we helemaal niets kregen”, zegt Lien Van Steendam, een van de stuwende krachten van Werkplaats Walter, een plek voor experimentele en avant-gardistische kunst en muziek in Brussel. “Al bij al is dit geen positief verhaal voor de sector.”

“Er is de laatste tijd zoveel gebeurd, dat de hele sector op overlevingsmodus leeft en zich constant aanpast”, zegt ook Simon Allemeersch van gelegenheidscollectief Lucinda Ra. Bij de vorige ronde kregen zij een beoordeling ‘zeer goed’, maar geen centen. Nu dienden ze een aanvraag in voor twee jaar waarvan ze één jaar krijgen min 10 procent, ofwel 45 procent van wat ze vroegen. “Vreemd genoeg zijn wij dus wél blij dat we iets krijgen. Al blijft het wrang dat dit er komt dankzij protestacties als State of the Arts.” Lucinda Ra zal al haar beoogde projecten uitvoeren, maar korter, kleiner “en allicht zelfs onbetaald”.

On hold

Vincent Company, een alternatief spreidingsbureau voor artiesten in Antwerpen, zal haar meerjarenplan moeten herbekijken, nu het een pak minder krijgt dan gevraagd. “Maar dat is in lijn met wat de minister recentelijk aangekondigd heeft”, zegt bezieler Vincent Van den Bossche. “Nu, het feit dat we een meerjarenproject hadden ingediend, heeft ook een inhoudelijke reden. Het is dus logisch dat we onze werking nu op korte termijn moeten herdenken.”

Ook muziekcentrum Volta in Anderlecht krijgt met een ‘zeer goed’-beoordeling maar 45 procent van het gevraagde bedrag. “Het is roeien met de riemen die we hebben en zoeken naar de optimale ondersteuning die wij kunnen bieden aan de muzieksector met de middelen waarover we nu beschikken”, aldus Arne Huysmans. “Met minder middelen zullen we nu enkele projecten on hold zetten. En we hopen groepen die geen ondersteuning genieten te kunnen integreren in ons parcours.”

Wie er nu uit de boot valt, omdat ze geen ‘zeer goede’ beoordeling kregen, of al structurele subsidies ontvangen, is in tegenstelling tot de voorbije jaren niet gecommuniceerd. Onder cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) maakte het kabinet nochtans de hele lijst bekend van alle ontvankelijke aanvragen, de gevraagde gelden en de beoordelingen door de commissies. Op de vraag ons deze spreadsheet te bezorgen, kwam een nee. “Dit omdat hier ook gegevens van kunstenaars in staan en we hun privacy willen respecteren.” De voorgangers slaagden er wel in om een versie te maken waar de contactgegevens werden weggehaald.

Of er nog een tweede subsidieronde volgt, is trouwens nog altijd niet duidelijk. “Ik zal bij de volgende begrotingsronde bekijken of er extra middelen gevonden kunnen worden die prioritair kunnen worden ingezet voor projectsubsidies”, aldus Jambon. “Indien dit lukt, zal er een tweede ronde volgen later in de lente.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234