Maandag 04/07/2022

NieuwsJustitie

Rapper Valtònyc wordt niet overgeleverd aan Spanje

De Spaanse rapper Josep Miquel Arenas, alias Valtònyc, was er in 2017 schuldig aan bevonden dat hij in zijn teksten terrorisme had verheerlijkt, de kroon had geprovoceerd en politici had bedreigd met de dood. Beeld AFP
De Spaanse rapper Josep Miquel Arenas, alias Valtònyc, was er in 2017 schuldig aan bevonden dat hij in zijn teksten terrorisme had verheerlijkt, de kroon had geprovoceerd en politici had bedreigd met de dood.Beeld AFP

De Spaanse rapper Valtònyc, die wegens zijn omstreden liedjesteksten tot drieënhalf jaar gevangenis veroordeeld werd en naar België was gevlucht, wordt niet overgeleverd aan Spanje. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) dinsdag beslist, nadat het Grondwettelijk Hof oordeelde dat de Belgische wet op de majesteitsschennis in strijd is met de Grondwet.

Redactie

De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen had een Europees aanhoudingsmandaat gekregen voor Josep Miquel Arenas, alias Valtònyc. De op Mallorca geboren Valtònyc was er door het hof van de Balearen in 2017 schuldig aan bevonden dat hij in zijn teksten terrorisme had verheerlijkt, de kroon had geprovoceerd en politici had bedreigd met de dood. Het hooggerechtshof had het vonnis in februari 2018, ondanks protest in heel het land, bevestigd.

De termijn voor het begin van zijn straf in Spanje was voor de artiest op 24 mei 2018 vorig jaar afgelopen, maar hij was eerder al naar het buitenland vertrokken. De rapper had een foto op Twitter gepost van zichzelf en een familielid, genomen aan de Korenlei in het centrum van Gent. Valtònyc bood zich later aan bij de politie en werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden.

De raadkamer besliste in september 2018 dat Valtònyc niet overgeleverd moet worden. Het parket ging echter in beroep, waardoor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling moest beslissen over de overlevering. De zaak werd eerder uitgesteld omdat de KI aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg twee prejudiciële vragen stelde in verband met de strafmaat. Het Europees Hof oordeelde in maart dat België niet verplicht was om Valtònyc automatisch uit te leveren op basis van het Europees aanhoudingsbevel dat de Spaanse justitie tegen hem uitgevaardigd heeft.

Cassatieberoep?

Valtònyc was veroordeeld wegens smaad aan en ernstige beledigingen van de Spaanse kroon, maar het Grondwettelijk Hof oordeelde dat de Belgische wet op de majesteitsschennis in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Voor feiten die in ons land niet verboden zijn, mag België normaal niet uitleveren. De KI heeft dinsdag geoordeeld dat Valtònyc niet overgeleverd wordt, en tegen die beslissing is enkel cassatieberoep mogelijk.

Het arrest is een overwinning na een lange juridische strijd, zegt Paul Bekaert, de advocaat van Valtònyc. “De kamer van inbeschuldigingstelling heeft de beslissingen van het Europees Hof van Justitie en het Grondwettelijk Hof verwerkt in haar arrest, maar de volledig motivering heb ik nog niet. Mijn cliënt is in elk geval tevreden. Hij is hier sinds 2018. Een geschiedenis van drieënhalf jaar, dat kruipt in de kleren. Als het parket-generaal niet in cassatie gaat, is het definitief duidelijk dat mijn cliënt niet overgeleverd wordt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234