Dinsdag 24/05/2022

"Schrijf iets. Omarm en kus. Of ik sleur straks uw kerstboom uit uw hol"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Els De Pauw

We zijn er weer een jaar van verlost, van het zicht op al die rode harten en die irritante fluweligheid, waarin men op 14 februari de liefde verpakt. Heden ochtend mogen ze weer normaal in- en uitademen, de Valentijnhaters. Het is voorbij. Alles proper genegeerd, blinde vlekken gemaakt van etalages, gezapt, gefocust op beelden zonder saliverende koppels en kronkelende lijven, en zich geconcentreerd op de orde van de dag, alsof het een normale dag was, jazeker, een wakke dinsdag, en geen smakeloze samenzwering van de commercie.

Daar. Dat Valentijn mag afgeschaft worden, hebben ze nog eens herhaald, want dat ze geen geld willen uitgeven aan speciale menu's, rood ondergoed, parfums en taarten, toch niet op commando. Laat alstublieft hun hoofd met rust, als het over de liefde gaat. Als bevrijde burger, die naar efficiëntie streeft, bepaalt hij zelf wel waar hij zijn geld aan uitgeeft, wanneer hij zijn liefde betuigt, en hoe, sneert hij. En dat hij daar geen speciale dag voor nodig heeft, stelt hij vervolgens, met een waanwijze blik in de ogen. Waarop zijn lief instemmend knikt. Wij hebben zulks niet nodig. Wij zijn bevrijd van die verlokking. Wij kunnen ons concentreren op zinniger zaken.

Hoe jammer, beste lezer, dat de hoogdag van de liefde door de verlichte, ontvoogde en bevrijde medemens met zoveel dedain wordt genegeerd. Dat de allenige mens het niet zo begrepen heeft op Valentijn, daar kan ik inkomen. Maar dat anderen, die wel het geluk hebben om zich geliefd en bemind te weten, zo in het gezicht van Amor, Eros en alle boogschietende engelen, gevallen en vliegende, durven te spuwen? Weet u wat er eigenlijk scheelt? Wel, de bevrijde medemens lijdt volgens mij aan gemakzucht. Niet dat hij iets tegen de liefde heeft. Hij neemt af en toe een gedicht van Leonard Nolens tot zich. Hij pinkt een traan weg als hij Chet Baker een liefdeslied hoort zingen, wanneer het tenminste laat genoeg is en er wat single malt aan te pas komt. Hij neuriet zelfs mee met de zwakzinnige lyriek van Lana del Rey. Nee, eigenlijk komt het hem beter uit om niet aan Valentijn te doen. Dat staat om te beginnen heel volwassen en uiteraard bevrijd, en het grootste voordeel is dat men dan geen moeite hoeft te doen. Om een paar zinnen op papier te zetten of een cadeau te zoeken. Welnu, ik stel voor dat ik in december bij de bevrijde mens dan ook de kerstboom mag komen weghalen. Of met Pasen een hongerige hond in zijn tuin loslaat. Met moederdag de knutselwerken van zijn kindertjes uit hun handen ruk. Beter nog: zouden we niet, samen met Valentijn, ineens ook alle feestdagen en rituelen afschaffen, kwestie van nog wat bevrijder te zijn en zich mogelijks nog meer te verheffen boven het gros dat wel aan klimmende kerstmannen en rode hartentaarten doet?

Het is nog niet te laat, nee. Mocht het u, geachte Valentijnontkenner, ontbreken aan inspiratie, dan heb ik nog een paar tips. Na kerst komt immers ook tweede kerstdag, na allerheiligen ook allerzielen. Indien u vandaag een cadeau zou zoeken voor uw man, dan kan ik u een bioscoopabonnement aanraden, omdat u dan nog eens samen de deur uitraakt. Een goed boek, met daarin "Voor eeuwig min drie weken de uwe" geschreven. Een paar lederen handschoenen, omdat de liefde soms gepaard gaat met spijtige koude handen of woorden. En voor uw vrouw, uw lief, die hartendief, misschien een simpele bos lentetulpen. Een juweel, altijd een baken in de tijd. Een ring met daarin gegraveerd "Leve ons!" of "En gij nu!". Een speeltablet. Een speelcorset. Een set glazen. Een stoofpot. Geloof mij, huishoudelijke tuigjes zijn beter dan helemaal niks. Ga, en zoek iets. Schrijf iets. Omarm en kus. Of ik sleur straks uw kerstboom uit uw hol.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234