Zaterdag 02/07/2022

Radio 1

Stoelendans bij de VRT: Radio 1 wil weer wegen op het nieuws

Xavier Taveirne keer na slechts één seizoen 'De zevende dag' terug naar Radio 1 om er 'De ochtend' te presenteren. Beeld rv
Xavier Taveirne keer na slechts één seizoen 'De zevende dag' terug naar Radio 1 om er 'De ochtend' te presenteren.Beeld rv

Sofie Lemaire en Karolien Debecker waren al nieuw op Radio 1, maar nu krijgt ook De ochtend een complete make-over. Xavier Taveirne en Michaël Van Droogenbroeck moeten opnieuw meer op de nieuwsagenda wegen en meteen ook Radio 1 opnieuw lanceren.

Jan Debackere

Na nauwelijks één seizoen De zevende dag presenteren keert Xavier Taveirne terug naar de radio. Samen met Benedikte Coussement zal hij vanaf september tweewekelijks De ochtend voor zijn rekening nemen. De andere week is het aan Michaël Van Droogenbroeck en Sara Vandermosten om de nieuwsdag op Radio 1 te starten. Van Droogenbroeck blijft daarnaast ook financieel-economisch expert bij VRT NWS.

Een opmerkelijke switch, die er komt op vraag van de radionieuwsdienst. Taveirne moest niet weg bij De zevende dag, valt te horen, want na een moeilijk begin begon hij er de laatste maanden zijn draai te vinden naast Phara de Aguirre. Alleen wou men ook De ochtend versterken. Taveirne stond als ex-presentator van het programma ook opnieuw op het lijstje van kandidaten. Omdat hij zelf niet afkerig stond tegenover een terugkeer – "Als onrustige mens ligt een dagprogramma me beter dan een weekprogramma" – was de verhuis snel beklonken. "Bij De ochtend zal hij meer renderen dan bij De zevende dag", valt te horen.

Samen met Van Droogenbroeck, die De ochtend al tijdens vakanties presenteerde, krijgt De ochtend zo twee bekende persoonlijkheden die het programma opnieuw in de markt moeten zetten en voor meer snedigheid moeten zorgen. De laatste jaren had het ochtendprogramma het moeilijker om de nieuwsagenda voor de rest van de dag te zetten en zelf nieuws te maken. Zeker met de verkiezingen die er in oktober en mei volgend jaar aankomen wil De ochtend opnieuw meer gaan wegen. Meer details over de inhoudelijke vernieuwing worden eind augustus bekendgemaakt.

Sofie Lemaire neemt het blok tussen tien en twaalf uur over van Annemie Peeters. Beeld © VRT - Joost Joossen
Sofie Lemaire neemt het blok tussen tien en twaalf uur over van Annemie Peeters.Beeld © VRT - Joost Joossen

Ook online

Het plan om De ochtend te versterken kadert in een grotere ambitie om ook online meer op de ochtenduren in te zetten. Voor nieuwssites is dat een van de belangrijkste momenten van de dag. "Dat is het moment waarop mensen wakker worden, de radio aanzetten en naar de smartphone grijpen", zegt Liesbet Vrieleman, algemeen hoofdredacteur van VRT NWS. De site en radio moeten elkaar daar versterken.

De keuze voor het nieuwe duo betekent niet dat men niet tevreden was over Dennis van den Buijs en Ruth Roets, die respectievelijk drie en vier jaar De ochtend hebben gepresenteerd. Integendeel, zegt Radio 1-netmanager Filip Pletinckx. "Maar De ochtend presenteren is erg intensief. Het is normaal dat je daar om de drie à vier jaar moet wisselen. Nu was het een goed moment voor hen om andere horizonten te verkennen." Dennis van den Buijs wordt presentator bij Radio 2 Antwerpen. Ruth Roets gaat dan weer afwisselend met Ruth Joos De wereld vandaag presenteren op Radio 1.

Wie dan weer Taveirne bij De zevende dag zal vervangen is nog niet duidelijk. "Er zijn een aantal pistes", zegt hoofdredacteur Steven Samyn. "Binnen de volgende weken moet daar meer duidelijkheid over komen." De Aguirre blijft wel bij het duidingsprogramma.

Reshuffle

De verandering bij De ochtend komt er nadat de voorbije weken al was bekendgemaakt dat Radio 1 ook tussen 9 en 12 uur nieuwe programma's krijgt. Karolien Debecker volgt Jan Hautekiet op die volgend jaar op pensioen gaat. Sofie Lemaire neemt dan weer het blok tussen tien en twaalf uur over van Annemie Peeters, die na vier seizoenen van De bende zelf had aangegeven dat het tijd was voor iets anders.

Karolien Debecker zal Jan Hautekiet opvolgen die op pensioen gaat. Beeld © VRT Joost Joossen
Karolien Debecker zal Jan Hautekiet opvolgen die op pensioen gaat.Beeld © VRT Joost Joossen

Veel wissels dus, maar daar zal het bij blijven, zegt netmanager Filip Pletinckx. "We hebben ook geen groot strategisch plan gemaakt waarin al deze veranderingen kaderen. Elk jaar praten we met onze mensen en op basis van hun wensen en plannen beginnen we te puzzelen. En toevallig zijn de veranderingen dit jaar wat groter dan anders. Al is het ook geen complete vernieuwing: de meeste stemmen hebben al ervaring bij Radio 1."

De vorige vernieuwing van Radio 1 vond vijf jaar geleden plaats en zorgde toen voor veel commentaar. Onder meer het schrappen van het middagprogramma Joos leidde toen tot een storm van kritiek. "Nu is er van een crisissfeer absoluut geen sprake", zegt Pletinckx. "De luistercijfers schommelen het hele jaar door rond de 8 procent. Dat is een stevige basis die vertrouwen geeft en waarop we kunnen voortbouwen. Het DNA van Radio 1 blijft behouden: De ochtend zal niet helemaal anders worden en Karolien Debecker gaat net zoals Jan Hautekiet in gesprek met de luisteraar. Al zal zij vanzelfsprekend haar eigen accenten leggen en haar eigen stijl hanteren. Tussen 10 en 12 uur komt er wel een volledig nieuw format."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234