Vrijdag 12/08/2022

Reality-tv

Therapeut staat klaar op ‘Temptation Island’, en dat is nodig ook

Terwijl haar verloofde Tim huilt wanneer hij vertelt over zijn eigen overspel, breekt het hart van Deborah bij het zien van de compromitterende beelden. Beeld VIJF
Terwijl haar verloofde Tim huilt wanneer hij vertelt over zijn eigen overspel, breekt het hart van Deborah bij het zien van de compromitterende beelden.Beeld VIJF

Tijdens de laatste uitzending van Temptation Island zagen kijkers deelneemster Deborah Leemans instorten na het zien van de beelden van haar overspelige vriend. Ze werd getroost door de medekandidaten, maar kreeg ze achter de schermen hulp van een professional?

Katrin Swartenbroux

Op de ramp met de Space Shuttle Challenger uit 1986 na was de tiende aflevering van het tiende seizoen van Temptation Island ongetwijfeld de meest bekeken crash die op televisie uitgezonden werd. Zo’n half miljoen mensen vergaapten zich aan het moment waarop het hart van Deborah Leemans naar eigen zeggen “letterlijk in tweeën brak” toen ze haar geliefde Tim zag zoenen met verleidster Cherish. Haar reactie was exact wat je verwacht van iemand die op (inter)nationale tv wordt bedrogen door de man met wie ze quasi verloofd was. Beeldbuishangend Vlaanderen en Nederland zaten erbij, keken ernaar en spoelden de vieze nasmaak weg door zich wijs te maken dat het meisje opgevangen zou worden door professionals.

Alarmbel

Maar is dat wel zo? Ex-kandidaten van het realityprogramma lieten zich al negatief uit over de beperkte psychologische begeleiding die Temptation Island voorzag. Bij VIJF geven ze toe dat die in het verleden beter kon, maar vandaag gaan ze in ieder geval prat op de bijstand waarop hun kandidaten dit seizoen kunnen rekenen tijdens én na de opnames van Temptation Island.

Al tijdens de screening van de kandidaten is er een psycholoog aanwezig, die de psychotherapeut die meereist naar Thailand brieft over alle kandidaten en mogelijke pijnpunten. “Het advies van die psycholoog is bepalend voor ons”, laat een executive producer van Temptation Island anoniem weten. “We hebben al potentiële kandidaten die we graag hadden gecast moeten schrappen omdat we een negatief advies kregen van de psycholoog. Op dat moment gaat het welzijn van die mensen voor op de belofte van smeuïge televisie, dat is de afspraak.”

Eens in Thailand kunnen de kandidaten volgens VIJF dag en nacht een beroep doen op psychologische begeleiding. Ze kunnen zelf aangeven dat ze hulp nodig hebben, maar ook de productieverantwoordelijke kan aan de alarmbel trekken wanneer die merkt dat een van de deelnemers bijstand kan gebruiken. Ook tijdens het gevreesde kampvuurmoment, wanneer de koppels beelden van hun al dan niet overspelige partner te zien krijgen, is de psychotherapeut aanwezig, zegt VIJF.

Deze professional wordt ook op voorhand gebrieft over wat de kandidaten te zien zullen krijgen en kan op die manier anticiperen op de reacties. Wanneer de beelden te pijnlijk zijn, zal gepolst worden om de opnames tijdelijk stil te leggen, zo getuigde deelnemers Deborah Leemans tijdens de nabespreking bij Goedele Liekens in het programma Goedele On Top. “Na de tweede reeks beelden (waarop te zien is hoe haar verloofde het andere meisje Cherish zoent en zijn liefde aan haar verklaart, KS) vroegen ze of ze even moesten stoppen met filmen voor ik aan de derde reeks begon. Maar dat hoefde voor mij niet. Of ik ze op dat moment of een half uur later te zien had gekregen, had niets uitgemaakt. De pijn en het verdriet waren er toch al.”

Taboe

Aan De Morgen laat de deelneemster weten dat ze tevreden is over de psychologische bijstand die ze tijdens de opnames kreeg en dat ze tot op vandaag nog altijd een beroep doet op de steun die haar via het programma geboden wordt. “Ook al vind ik het wat vreemd om hier openlijk over te praten. Op psychologische hulp lijkt nog steeds een taboe te rusten. Maar wat ik op Temptation Island heb meegemaakt, is natuurlijk niet min.”

VIJF deelt mee dat de psychologische begeleiding van de kandidaten start bij het begin van de opnames en loopt tot zolang de kandidaten dit nodig achten. De begeleiding is er voor alle kandidaten en is er niet alleen om wat er tijdens het programma gebeurd is op te vangen, maar ook om hen te leren omgaan met reacties van het publiek en de plotse bekendheid waaraan ze blootgesteld worden.

In een column voor Radio 1 schrijft Rika Ponnet dat tv-makers niet moeten zorgen voor goede psychologische begeleiding van deelnemers, maar dat ze ervoor moeten zorgen dat die begeleiding overbodig is. “Mensen zouden nooit ‘collateral damage’ mogen zijn”, zegt de relatietherapeute. Bij het grote publiek heerst echter de mening dat kandidaten van Temptation Island na tien seizoenen toch echt wel weten waaraan ze beginnen wanneer ze zich inschrijven voor het programma. Al had zelfs de productie de breuk tussen Tim en Deborah niet zien aankomen, ondanks de screening. “Eerlijk? Dit was eigenlijk het koppel dat het had moeten halen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234