Vrijdag 27/05/2022

Interview

Van Terminator tot ecokruisvaarder: Arnold Schwarzenegger vecht voor 'Wonders of the Sea'

Met 'Wonders of the Sea' wil Arnold Schwarzenegger ons
Met 'Wonders of the Sea' wil Arnold Schwarzenegger ons "verliefd laten worden" op onderwaterfauna zoals de langoest.Beeld rv

Nu er een klimaatontkennende president in het Witte Huis zit, steekt een 'groene' filmster een tandje bij. Arnold Schwarzenegger stelde in Cannes Wonders of the Sea voor, een 3D-docu over het belang van oceanen.

Lieven Trio

Wonders of the Sea laat ons kennismaken met de meest verrassende onderwaterfauna, maar opent met een heel ander beest: Schwarzenegger himself richt zich tot de camera, en legt uit dat dit een belangrijke film is met een belangrijke ecologische boodschap. Schwarzenegger produceerde de film niet alleen, hij sprak ook de voiceover - uit zijn mond klinkt dat als 'voice-ovah' - in.

Schwarzenegger als voice-overacteur? Enkele decennia geleden zou dat totaal ondenkbaar geweest zijn. Zijn Oostenrijkse accent leek toen nog een zware handicap voor de bodybuilder die graag acteur wilde worden. "In het begin kreeg ik altijd te horen dat ik nooit een leading man zou worden", vertelt Schwarzenegger ons in Cannes. "Ik was te gespierd, en door mijn accent zou ik hoogstens een paar kleine rolletjes als nazi-officier kunnen krijgen. Maar toen ik The Terminator deed, zei James Cameron net dat de film zo goed werkte omdat ik écht als een machine sprak."

'Ah-nuld' moet er smakelijk om lachen. Zijn Duits gekleurde Amerikaans is zijn handelsmerk geworden. "Sommige oneliners groeiden uit tot klassiekers, precies omdat ik ze zo raar uitsprak. 'Get to tha choppah!' uit Predator bijvoorbeeld. Mensen vragen me vandaag nog altijd om dat zinnetje nog eens te zeggen."

Arnold Schwarzenegger. Beeld rv
Arnold Schwarzenegger.Beeld rv

Als u uw stem heeft geleend aan Wonders of the Sea, dan is dat wellicht vooral omdat u goed beseft dat de ecologische boodschap zo meer aandacht zal krijgen?

Arnold Schwarzenegger: "Ja. Ik vind het sowieso een prachtige film, maar als je wil dat de boodschap verspreid wordt, moet je er ook voor zorgen dat mensen de film te zien krijgen. Dus hoe meer aandacht, hoe beter."

"Ik ben bezig aan een ecologische kruistocht. De bedoeling is om de hele wereld verliefd te doen worden op wat er allemaal in de oceaan leeft. Want pas als je om iets geeft, ga je het ook beschermen. En dat is belangrijk, want de oceaan produceert de helft van onze voedsel- en zuurstofvoorraad."

De opnames van de film begonnen al lang voor er sprake was van president Trump. Bent u sinds zijn verkiezing veel ongeruster over het milieu?

"Zie ik eruit als iemand die zich zorgen maakt? (lacht) Ik geloof heel erg in de macht van het volk. Het lot van de planeet hangt niet af van één man. We zijn met zeven miljard! Als we allemaal onze handen uit de mouwen steken, lossen we het zelf wel op. Dat wil ik de mensen duidelijk maken: stop met klagen en schiet in actie! We hoeven niet te wachten op de regering."

En toch: Trump snijdt nu al in de milieubudgetten, en wil bijvoorbeeld weer naar gas en olie gaan boren in de Arctische Oceaan. Wat vindt u van zijn beleid?

"Kijk, ik hoop nog altijd dat Trump een succesvolle president zal worden. Dat zou voor iedereen het beste zijn. Maar dat betekent niet dat ik hem niet zal aanvallen. Als hij iets fout doet, laat ik van me horen. Zo wilde Trump bijvoorbeeld bijlessen voor arme kinderen schrappen - een programma van 1,2 miljard dollar. Zoiets kon ik niet laten voorbijgaan, en dus heb ik hem bekritiseerd. De pers sprong daar natuurlijk meteen op, en kijk: uiteindelijk heeft Trump dat geld netjes terug in het budget gestoken. Die macht ga ik in de toekomst zeker blijven gebruiken, zeker als het over het milieu gaat. Als Trump iets verkeerd doet, krijgt hij met mij te maken."

U was zelf zeven jaar lang gouverneur van Californië. In die periode hebt u veel groene wetten laten stemmen. Was u dan altijd al een expert in milieubeleid?

"Helemaal niet! In het begin wist ik er heel weinig over. Maar ik heb me goed omringd en hard gestudeerd. Tijdens de campagne kon ik wel stoer zeggen: 'Ik ga ze allemaal verpletteren!' Maar als je de verkiezing eenmaal gewonnen hebt, begint het pas echt. Dan is het heel belangrijk om te zeggen: 'Gedaan met spelen, nu wordt het serieus'. Ik zat elke nacht om 1 uur nog aan de haard om me te laten bijscholen. Ik kan alleen maar hopen dat de nieuwe bewoners van het Witte Huis hun taak even ernstig nemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234