Donderdag 30/06/2022
null

Hallo 2020Media

Waarom het mediajaar 2020 woelig belooft te worden

Beeld Thinkstock

Maandag moet de raad van bestuur het hoogoplopend conflict aan de top van de openbare omroep beslechten. Pas wanneer duidelijk is wie daar de baas is kan de VRT-top een nog belangrijk dossier aansnijden: de beheersovereenkomst. En dat is niet het enige mediadossier dat in 2020 op tafel komt. Met ook nog de miljoenendans rond het voetbalcontract en de lancering van een Vlaamse tegenhanger voor Netflix en co. belooft 2020 woelig te worden.

Pieter Dumon

DE BEHEERSOVEREENKOMST

Of het nu Paul Lembrechts of Peter Claes is die de komende maanden rond de tafel gaat zitten met de minister van Media komen we pas maandagmiddag te weten. Wat er op de agenda staat is wel al bekend: onderhandelen over de beheersovereenkomst. Dat document legt elke vijf jaar vast welke opdrachten de VRT moet uitvoeren en welke financiële middelen daartegenover staan.

Deze keer belooft de rondedans tussen VRT en Vlaamse regering een wat moeilijke choreografie te worden. Vooral omdat het in die regering de N-VA is die de plak zwaait. Die partij toonde zich in het verleden een koele minnaar van de VRT. Dat blijkt ook uit het Vlaamse regeerakkoord, waarin op uitzonderlijk expliciete wijze staat vermeld wat de regering van de openbare omroep verwacht. Meer dan ooit focussen op het versterken van de Vlaamse identiteit is een van de opdrachten die de VRT meekrijgt. Maar ook het gebruik van de Nederlandse standaardtaal, meestappen in de Vlaamse Netflix en doorgedreven aandacht voor ideologische diversiteit staan op het verlanglijstje. En dat allemaal zonder in het vaarwater van de commerciële mediabedrijven te komen.

En dan is er nog het financiële plaatje. De VRT moet volgens datzelfde regeerakkoord evolueren naar een ‘moderne, slanke en slagkrachtige mediaorganisatie’. Concreet resulteert dat, net als bij de andere overheidsinstellingen, in een doorgedreven besparingsoefening. Maar over de omvang van de hap die uit de VRT-begroting gaat bestaat er onenigheid. Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) houdt het op een totale besparing van 12 miljoen euro. Paul Lembrechts, VRT-CEO, houdt in zijn ramingen rekening met maatregelen uit het verleden zoals de niet-indexering van de werkingsmiddelen en de vergrijzingskosten, waardoor hij uitkomt op zowat 40 miljoen. Meteen al voer voor een stevige discussie op het eerste theekransje van beide heren.

De open oorlog die de voorbije weken losbarstte aan de top van de VRT komt dan ook bijzonder ongelegen. Wie het vandaag ook haalt, de intense moddercampagne van de voorbije dagen laat bij zowel Lembrechts als Claes sporen na. En dat zal zich aan de onderhandelingstafel sowieso laten voelen.

De Vlaamse minister van Media Benjamin Dalle (CD&V).  Beeld BELGA
De Vlaamse minister van Media Benjamin Dalle (CD&V).Beeld BELGA

DE VLAAMSE NETFLIX

Hoe het kind precies zal heten is nog niet bepaald. Maar de bevallingsdatum ligt wel al vast. In het eerste kwartaal van dit jaar ziet de Vlaamse Netflix, een nieuwe streamingdienst van binnenlandse makelij, het levenslicht.

Het idee voor een streamingdienst die de beste Vlaamse content met het betere buitenlandse werk moet combineren ontstond goed twee jaar geleden bij DPG Media, het moederbedrijf boven onder andere VTM en Q2. Die Vlaamse Netflix zou niet alleen een dam opwerpen tegen het buitenlandse streaming-geweld van Netflix, Amazon, Disney en consorten. Het betaalmodel erachter – net als bij andere streamingdiensten moet er maandelijks abonnementsgeld betaald worden – zou de mediabedrijven die erin meestappen een extra inkomstenstroom bezorgen. En die is welgekomen in tijden waarin internetgiganten als Google en Facebook steeds grotere happen uit de reclamekoek nemen.

Maar het Vlaamse Netflix-ballonnetje was amper de lucht in of het werd al doorprikt. Telenet-CEO John Porter had niet alleen problemen met de naam, hij zette ook grote vraagtekens bij de haalbaarheid van het hele idee. En hij niet alleen. Ook mediaspecialisten allerhande verklaarden de Vlaamse Netflix dood nog voor er van conceptie sprake was. Proximus, die andere telecomoperator, verliet de onderhandelingstafel en ook bij SBS –moederbedrijf boven VIER, VIJF en ZES en eigendom van Telenet – en de VRT waren de reacties onderkoeld.

Einde verhaal denk je dan. Maar tot ieders verbazing liet DPG Media weten desnoods alleen met het project door te gaan. De eerste troefkaart die het bedrijf wil uitspelen is De bende van Jan De Lichte, een historische fictiereeks met onder anderen Matteo Simoni en Stef Aerts in de hoofdrollen. De internationale rechten daarvoor zijn ondertussen aan Netflix verpatst, maar wie bij ons die reeks wil zien zal dat enkel op het nieuwe platform kunnen. Ook andere VTM-programma’s zoals Blind getrouwd of The Voice zouden in de toekomst eerst op de Vlaamse Netflix te zien zijn en pas daarna op VTM opduiken.

Al is het nog maar de vraag of kijkers voor dat beperkt aanbod willen betalen. Daarom kijken ze bij DPG Media verwachtingsvol naar de VRT. De nieuwe Vlaamse regering vraagt de VRT immers om mee te werken aan de Vlaamse Netflix. Reeksen als De twaalf, Beau séjour of FC De Kampioenen kunnen de catalogus van het nieuwe platform een serieuze boost geven.

Matteo Simoni als struikrover Jan de Lichte in de nieuwe historische serie ‘De bende’. Die reeks zal haar debuut beleven op het nieuwe Vlaamse platform.  Beeld De Bende van Jan de Lichte
Matteo Simoni als struikrover Jan de Lichte in de nieuwe historische serie ‘De bende’. Die reeks zal haar debuut beleven op het nieuwe Vlaamse platform.Beeld De Bende van Jan de Lichte

HET VOETBALCONTRACT

Het huidige voetbalcontract, dat bepaalt wie welke matchen en samenvattingen mag uitzenden, loopt de komende zomer af. En dus zijn voetbalbestuurders en mediabonzen nu al begonnen aan een spelletje poker op hoog niveau. Telenet en Proximus, die allebei de wedstrijden uit de Belgische competitie op het scherm brengen, willen niet meer betalen dan de 80 miljoen die ze nu per seizoen moeten neertellen. AA Gent-voorzitter Ivan De Witte zegt dan weer dat de voetbalclubs deze keer op 120 miljoen per seizoen mikken.

Om dat te rechtvaardigen hebben de voetbalclubs hun aanbod deze keer in elf stukjes opgeknipt. De live-wedstrijden, de online rechten, de samenvattingen, de lagere klassen enzovoort worden allemaal apart verkocht in de hoop dat die versnippering meer geïnteresseerden lokt. Ook de voetbalwedstrijden meer spreiden, waardoor de kijker meer matchen live kan volgen, moet de marktwaarde omhoog tillen. Telenet en Proximus zouden volgens de geruchtenmolen alvast concurrentie krijgen van Eleven Sports en het Spaanse Mediapro. Ook voor de digitale rechten hopen de clubs de kassa te horen rinkelen.

Tegelijk zijn er ook redenen genoeg om niet in een prijsverhoging te geloven. Wim Lagae, sporteconoom aan de KU Leuven, wijst er bijvoorbeeld op dat die online kijkers waar de clubs op mikken zich meestal tevreden stellen met hoogtepunten en goals. Beeldmateriaal dat ze makkelijk gratis ergens op het internet vinden. “Bovendien is er onduidelijkheid over het competitieformat”, geeft Lagae mee. “Enkel voor het seizoen 20-21 weten we nu al dat er met play-offs gewerkt wordt. Wat daarna komt is onduidelijk. Dat kan de prijs drukken.”

Tussen dat grote financiële geweld moeten de traditionele zenders zich met een bijrolletje tevreden stellen. Terwijl de voetbalrechten ook voor hen van essentieel belang zijn. Bij VIER, dat op vrijdag, zaterdag en zondag de samenvattingen uitzendt, is het voetbal de voorbije jaren het ideale middel gebleken om mensen ook in het weekend naar de zender te lokken. Maar er zijn kapers op de kust. VTM haalde de uitzendrechten voor de Rode Duivels binnen en profileert zich nadrukkelijk als voetbalzender. Ook daarom haalde de zender analisten Jan Mulder en Marc Degryse binnen.

Dat laatste zorgt dan weer voor nervositeit bij de VRT. Meebieden voor de voetbalrechten is voor een openbare omroep in besparingsmodus waarschijnlijk sowieso te hoog gegrepen. Maar de voetbaltalkshow Extra Time wil Canvas wel graag behouden. “Een programma dat op maandag even buiten het gewoel gaat staan past perfect bij wat een zender als Canvas wil zijn”, liet netmanager Olivier Goris vorige week nog optekenen. Maar ook bij DPG Media vinden ze het format perfect bij hun zenders passen. Zeker omdat het hen de kans zou geven hun duurbetaalde spitsenduo Mulder-Degryse wat vaker te laten scoren.

AA Gent-middenvelder Sven Kums in duel met Felipe Avenatti van Standard. Wie volgend seizoen het Belgische voetbal zal uitzenden is nog een raadsel.  Beeld BELGA
AA Gent-middenvelder Sven Kums in duel met Felipe Avenatti van Standard. Wie volgend seizoen het Belgische voetbal zal uitzenden is nog een raadsel.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234