Zaterdag 20/08/2022

TV Sterren

Wie gelooft die Tv-Sterren nog?

'Callboys' is vijf keer genomineerd voor de Televisie Sterren, alleen is het de vraag of ze daar echt blij mee moeten zijn. Beeld VIER
'Callboys' is vijf keer genomineerd voor de Televisie Sterren, alleen is het de vraag of ze daar echt blij mee moeten zijn.Beeld VIER

Op 3 juni worden voor de tiende keer de Vlaamse Televisie Sterren uitgereikt. Alleen, niet veel tv-makers wisten dat die prijzen nog bestonden, laat staan dat ze meestemden. En bijna niemand hecht er nog belang aan. "Dit is gecultiveerde onzin."

Jan Debackere

Negentien nominaties voor de VRT, elf voor VIER en zes voor VTM. Naar jaarlijkse traditie werd er gisteren opnieuw druk geteld welke zender het best scoort bij de Televisie Sterren. Zeker nu VIER dankzij Callboys VTM had geklopt, zat er wel wat stof tot discussie in.

Alleen: kun je wel grote conclusies trekken uit deze nominaties? Want hoe komen die eigenlijk tot stand? "Er zijn ongeveer duizend leden van de Vlaamse Televisie Academie die konden stemmen", zegt gedelegeerd bestuurder Chris Cockmartin. "Hoeveel er gestemd hebben mag ik niet zeggen, maar bij de vorige edities bracht ongeveer de helft zijn stem uit. Nu lag dat percentage iets hoger omdat men per categorie nog maar één programma moest aanduiden in plaats van vier zoals vroeger."

Ruim vijfhonderd leden zouden dus een stem uitgebracht hebben om hun favoriete programma's te nomineren. Een – weliswaar niet-representatieve steekproef – bij een 25-tal tv-makers van verschillende omroepen en productiehuizen gaf echter een vreemd resultaat. Vier mensen gaven aan een mail te hebben ontvangen om te stemmen. Slechts één zei ook effectief gestemd te hebben. Twintig mensen vielen compleet uit de lucht toen ze op nieuwssites over de nominaties lazen. Zij wisten van geen stemming. Opmerkelijk, want bij die twintig zaten flink wat mensen die al jarenlang meedraaien in de tv-wereld en vele goede programma's op hun cv staan hebben. Zelfs ex-winnaars van zo'n Ster konden nu niet meer meestemmen.

Farçe

Bij veel tv-makers is er dan ook veel ongenoegen over de prijzen. Off the record laten ze geen spaander heel. "Het is een farce", "De procedure is ondoorzichtig", "Alle geloofwaardigheid kwijt", "Het interesseert me niet", "Een event dat op zijn laatste benen loopt." De kritiek komt bovendien uit alle hoeken: ook genomineerde makers en productiehuizen zeggen er nog maar weinig belang aan te hechten.

Eric Goens, de man achter bekroonde programma's als Het Huis en Kroost, spreekt wel on the record. "De Vlaamse televisiesector bulkt van het talent en de creativiteit en verdient veel beter dan de gecultiveerde onzin van de Televisie Sterren. De zogenaamde academie is allesbehalve een spreekbuis van de sector, maar een vehikel van een aantal has beens om zichzelf in stand te houden."

Volgens Goens is er maar één optie: "Het enige wat je als tv-maker kan doen, is een 'Stefke' doen en zo'n nominatie weigeren." Nieuwslezer Stef Wauters weigerde vorig jaar z'n nominatie omdat VTM Nieuws niet genomineerd was als beste informatieprogramma. Ook VTM distantieert zich sinds vorig jaar van het gala. Ook bij de VRT was er dit jaar geen interne oproep meer om stemmen te ronselen.

Xander De Rycke presenteert dit jaar de TV Sterren. Beeld Steven Richardson
Xander De Rycke presenteert dit jaar de TV Sterren.Beeld Steven Richardson

Ook de samenstelling van de jury, die de winnaar kiest uit de genomineerde programma's, oogst verbazing. Die jury bestaat nu uit Hans Otten, Jan Van Rompaey, Zaki, Jaak Van Assche, Lucas Van den Eynde, Carl Huybrechts, Tom Coninx, Guy Mortier, Tine Embrechts, Eline De Munck en presentator Xander De Rycke. "Apart", omschrijft de baas van een productiehuis de samenstelling. "Een klucht", is een directeur minder diplomatisch.

Dat de Televisie Sterren nauwelijks nog geloofwaardig zijn, wordt wel betreurd. Nederland en het Verenigd Koninkrijk tonen hoe je wel mooie tv-prijzen kunt uitreiken waarbij de hele sector in de schijnwerpers komt te staan.

Heil

De kritiek komt er nadat begin vorige maand Bruno Wyndaele, Luk Alloo, Tim Van Aelst, Nathalie Basteyns en Paul Jambers opstapten uit de raad van bestuur van de Vlaamse Televisie Academie. Zij zagen "geen heil" meer in een nieuwe editie van de Televisie Sterren. Toch blijft Chris Cockmartin achter de prijzen staan. "De stemprocedure is geheim, net zoals bij het Eurovisiesongfestival. Dat is nu eenmaal het gegeven en dat moet je geloven."

De kritiek dat de Sterren niet geloofwaardig zijn, klopt volgens hem niet. "We zijn niet gelieerd aan een zender of productiehuis. We hebben geen voorkeur en dat ondersteunt onze geloofwaardigheid. Maar het is wel moeilijk om het voor iedereen in evenwicht te houden. Al hebben we op dat vlak de laatste jaren weinig kritiek gekregen."

De Televisie Sterren worden op 3 juni uitgereikt in Kursaal Oostende. Een ticket kost 60 euro. Of u voor die prijs veel tv-sterren zult zien, is twijfelachtig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234