Zondag 02/10/2022

DM Zapt

‘Years and Years’ is een verontrustende waarschuwing voor wat de toekomst kan brengen

Vivienne Rook (Emma Thompson) in de reeks ‘Years and Years’. Beeld BBC
Vivienne Rook (Emma Thompson) in de reeks ‘Years and Years’.Beeld BBC

Tijdens de zomervakantie nemen de collega’s van Humo negen weken de zapper over. Vandaag: Stefaan Werbrouck over Years and Years.

Stefaan Werbrouck

“Vroeger vond ik politiek saai, dat waren nog eens tijden”, zucht een personage in de eerste aflevering van Years and Years. In dit zesdelige BBC-drama uit 2019 beelden de makers zich in wat er de volgende 15 jaar kan gebeuren in de wereld en het resultaat stemt niet optimistisch. Na de herverkiezing van Donald Trump lopen de spanningen met China hoog op, het Verenigd Koninkrijk zinkt in de nasleep van de brexit weg in chaos en er breken revoluties uit in Spanje en Griekenland.

Dat is lang niet alles: de financiële sector gaat, nog eens, kopje-onder, de klimaatopwarming leidt tot maandenlange regenbuien of extreme droogtes, de stroom vluchtelingen wordt een vloedgolf en – erg visionair van scenarist Russell T. Davies, ook bekend van Queer as Folk en Doctor Who – er breekt een pandemie uit. Kortom: behalve de degradatie van Anderlecht naar 1B krijgt de mensheid elke mogelijke ramp over zich heen.

We zien de gebeurtenissen door de ogen van een modale Britse familie, de Lyons uit Manchester, die geregeld samenkomt om verjaardagen, geboortes of huwelijken te vieren. Ze proberen zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden, maar gaandeweg worden ze allemaal meegesleurd door de onrust die de wereld overspoelt. Jaar na jaar verwachten ze, als op 31 december het vuurwerk weerklinkt, dat de situatie zal verbeteren, maar telkens weer blijkt dat ijdele hoop.

Vrouwelijke Trump

Years and Years is sciencefiction, maar de serie vergroot de dingen waar we vandaag al mee te maken hebben uit. Dat geldt ook voor het personage Vivienne Rook (Emma Thompson in een glansrol), een bedrijfsleider die met een populistisch, extreemrechts programma een gooi naar de macht doet in het VK. Je hoeft niet veel moeite te doen om in haar de vrouwelijke versie te zien van de Trumps, Bolsonaro’s of Orbáns van deze wereld die de pers beschouwen als de vijand van het volk en hun land liefst zo veel mogelijk op zichzelf zien terugplooien. Op technologisch vlak lijkt de maatschappij waarin de Lyons over vijf of vijftien jaar leven erg goed op de onze, alleen is alles net iets meer geavanceerd.

Net die herkenbaarheid maakt Years and Years zo angstaanjagend en zorgt ervoor dat de boodschap hard aankomt: onze samenleving zit op een kantelpunt en het volstaat dat enkele “clowns en idioten” de macht grijpen om alles naar de verdoemenis te helpen, zeker als de gewone man en vrouw in de straat laten betijen.

Subtiel kun je Davies weliswaar niet noemen. Het is geleden van die keer dat er een hardnekkige getuige van Jehovah aan mijn voordeur stond dat ik zoveel apocalyptische voorspellingen over me heen heb gekregen, en de lange speech waarin oma Lyons op het einde voor haar kinderen en kleinkinderen alles nog eens netjes uitlegt, hoefde ook niet echt. Maar los daarvan is Years and Years een verontrustende waarschuwing voor wat de toekomst kan brengen, verpakt in zes uur indrukwekkende televisie.

Years and Years is te zien op Lumière Series.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234