Dinsdag 09/08/2022

Boekenbeurs

Zeven schrijvers over hun favoriete boeken

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

Kampt u bij een bezoek aan de Boekenbeurs ook met een lichte vorm van keuzestress? Zeven Vlaamse auteurs, die ook present zijn op de Boekenbeurs, kunnen misschien voor enige houvast zorgen met hun lijstje van boeken die hen na aan het hart liggen.

Annick Joossen

Herman Brusselmans

'American Psycho' van Bret Easton Ellis: donker, wreed, bevreemdend maar in mijn ogen ook bijzonder komisch.

'Lang Weekend' van Walter Van den Broeck: een van de grappigste romans die hier ooit gepubliceerd zijn.

'Fabian' van Erich Kästner: schitterende roman van een door de nazi's verboden Duitse schrijver.

'Een slagerszoon met een brilletje' van Tom Lanoye: de briljantste verhalenbundel in het Vlaanderen van na de Tweede Wereldoorlog.

'Henderson the Rain King' van Saul Bellow: de beste roman van de beste Nobelprijswinnaar die er ooit is geweest.

Herman Brusselmans schreef al een bijzonder lijvig oeuvre bijeen. Zijn meest recente roman is 'Zeik'. Beeld PHOTO_NEWS
Herman Brusselmans schreef al een bijzonder lijvig oeuvre bijeen. Zijn meest recente roman is 'Zeik'.Beeld PHOTO_NEWS

Dyab Abou Jahjah

'Les Miserables' van Victor Hugo: een prachtige tekening van menselijke hoop en wanhoop, kracht en zwakheid. Het is een voortreffelijk klassiek werk dat bij iemand het fundament kan leggen voor maatschappelijk engagement.

'Orientalism' van Eduard Said: geniaal werk dat het manier waarop het westen de Arabische en islamitische wereld ziet deconstrueert. Ondertussen ook een klassieker.

'The Lord of the Rings' van J.R.R. Tolkien: voortreffelijke verbeeldingskracht, creativiteit in haar summum. Werelden leven, talen zijn echt en begrijpelijk... De symboliek van de ring en de corruptie van macht is zeer geslaagd. Veel beter dan de film.

'The Theory of the Arab Revolution' van Ismat Seif Addawla (1962): een monumentaal boek dat veel meer is dan een theoretisch frame voor verandering in de Arabische wereld zoals gezien in de jaren zestig. Het is een boek dat vrijheid verdedigt en filosofisch verankert in de revolutionaire logica.

'Les croisades vues par les Arabes' van Amin Maalouf: Een boek dat toont hoe de Arabieren de kruistochten hebben ervaren. Kan een eyeopener zijn voor velen om het trauma van de kruistochten in de Arabische psyche te begrijpen.

Van Dyab Abou Jahjah verscheen eerder dit jaar 'De stad is van ons. Manifest van de nieuwe meerderheid'. Beeld BELGA
Van Dyab Abou Jahjah verscheen eerder dit jaar 'De stad is van ons. Manifest van de nieuwe meerderheid'.Beeld BELGA

Griet Op De Beeck

'De Correcties' van Jonathan Franzen: magistrale roman van een erudiet schrijver die in een superbe stijl en met veel mededogen schrijft over een familie waarin mensen mekaar en meer nog zichzelf in de weg lopen. In dit boek reikt Jonathan Franzen naar diepe essenties.

'In Ongenade' van J.M. Coetzee: één van mijn favoriete schrijvers, Coetzee. Hoe hij met zijn uitgebeende taal sferen voelbaar maakt en mensen tekent en grote thema's aanraakt in al hun complexiteit, dat doen weinigen hem na. En als ik maar één roman mag kiezen, wordt het toch 'In Ongenade', ja.

'Wat is de wat' van Dave Eggers: zelden is het verscheurende leed van de wereld dichterbij gebracht als door Dave Eggers in dit boek. Een roman als deze bewijst dat kunst de wereld toch een beetje kan redden: wie dit leest, kan nooit meer onbewogen blijven bij het lot van vluchtelingen.

'Mémoires van een luipaard' van Peter Verhelst: Peter Verhelst schrijft een pracht van een zinnelijk verhaal over de liefde, zoals alleen hij dat kan schrijven: balancerend op de grens tussen poëzie en proza dringt hij binnen tot in alle uithoeken van hoofd, hart en lijf.

'Revolutionary Road' van Richard Yates: hoe Richard Yates zo gestaag en prachtig traag het onvermogen om te leven en lief te hebben beschrijft, dat is om van ondersteboven te zijn en te blijven. Een boek dat de eindeloze complexiteit der dingen meeslepend en virtuoos weet te beschrijven.

Griet Op De Beeck gooide hoge ogen met haar debuut 'Vele hemels boven de zevende'. 'Kom hier dat ik u kus' is haar nieuwste worp. Beeld Jonas Lampens
Griet Op De Beeck gooide hoge ogen met haar debuut 'Vele hemels boven de zevende'. 'Kom hier dat ik u kus' is haar nieuwste worp.Beeld Jonas Lampens

Marc de Bel

'De wereld volgens Garp' van John Irving: dit boek heeft me de liefde voor boeken in het algemeen bijgebracht. Alles zit er in: humor, spanning en romantiek.

'De avonturen van Bill Clifford' van Godfried Bomans: Bomans vind ik een van de beste Nederlandstalige auteurs. Hij is heel ernstig, maar tegelijk moet ik er toch altijd mee lachen.

'In de ban van de ring' van J.R.R. Tolkien: toen ik geïnterneerd was op internaat, en opgesloten zat tussen de vier muren van mijn kamertje, was dit boek mijn manier om te ontsnappen. Ik broste zelfs om toch maar te kunnen voortlezen, zodanig zat ik in die fantasiewereld. Zo wil ik ook schrijven voor kinderen. In het voorjaar komt overigens mijn 'In de ban van de ring' uit.

'Amazone puur' van Guido Sterkendries: een fantastisch fotoboek. Natuurfotograaf Guido Sterkendries gaat verder waar National Geographic stopt. Ik krijg meteen goesting om op het vliegtuig richting jungle te stappen als ik zijn beelden zie.

'Summerhill' van Alexander Neill: het boek is genoemd naar de anti-autoritaire school van Neill. Het heeft me 180 graden doen draaien en doen afstappen van het klassieke onderwijs. Het ligt mee aan de basis van hoe ik denk dat kinderen opgevoed moeten worden.

Marc de Bel is een van de meest succesvolle jeugdschrijvers. 'De moord op miss België' is zijn eerste boek voor volwassenen. Beeld BELGA
Marc de Bel is een van de meest succesvolle jeugdschrijvers. 'De moord op miss België' is zijn eerste boek voor volwassenen.Beeld BELGA

Kris Van Steenberge

'Narcis en Goldmund' van Hermann Hesse: dit boek heeft mij als puber van mijn sokken geblazen. Een boek waarvan ik nog weken wakker lag, zo diep sneed het in mij.

'Menuet' van Louis Paul Boon: een van onze grootmeesters, met een perfecte beschrijving en sfeerschepping van een donkere kant in 's mans gedachten.

'Datumloze dagen' van Jeroen Brouwers: prachtig boek, alleen al omwille van dat onderhuidse en knarsende gevecht tussen vader en zoon.

'Mevrouw Verona daalt de heuvel af' van Dimitri Verhulst: zo poëtisch mooi! Een auteur met een meesterlijk verscheiden oeuvre.

'Alsof het voorbij is' van Julian Barnes: spannend en filosofisch tegelijkertijd, jawel ... het kan. Een parel.

Kris Van Steenberge won de Debuutprijs voor zijn roman 'Woesten'. Beeld rv
Kris Van Steenberge won de Debuutprijs voor zijn roman 'Woesten'.Beeld rv

Luc De Vos

'Mogelijkheid van een eiland' van Michel Houellebecq: hoe zou de wereld er binnen duizend jaar uitzien?

'Het Nijlpaard' van Stephen Fry: over hoe mensen bereid zijn in sprookjes te geloven.

'Vrijheid' van Jonathan Franzen: we zijn de wereld naar de kloten aan het consumeren.

'Gösta Berling' van Selma Lagerlöf: het harde leven in het Zweden van de negentiende eeuw.

'De ontdekking van Frankrijk' van Graham Robb: alles wat u over geschiedenis en politiek wilde weten.

Luc De Vos is zanger van Gorki, en heeft met 'Paddenkoppenland' een nieuwe roman uit. Beeld PHOTO_NEWS
Luc De Vos is zanger van Gorki, en heeft met 'Paddenkoppenland' een nieuwe roman uit.Beeld PHOTO_NEWS

Eva Mouton

'Lolita' van Nabokov: een klassieker waar veel over verteld wordt, maar die weinig gelezen is, denk ik. Wie dit boek leest, ziet meteen dat het niet zomaar 'een vuil boekske' is, maar dat het veel meer thema's aanhaalt: eenzaamheid, obsessie, complexe intermenselijke relaties.

'Habibi' van Craig Thompson: een prachtig liefdesverhaal gevat in zwierige penseelstreken. Zowel verhaal als tekeningen zijn van de bovenste plank. Zijn graphic novels nieuw voor je? Begin dan met deze.

'Just kids' van Patti Smith: in 'Just kids' verhaalt Smith over haar leven als twintiger. De vriendschap met Robert Mapplethorpe, proberen rondkomen met 1 dollar, haar visie op kunst en hun manier van leven: bijzonder inspirerend om lezen (zeker voor wie creatieve aspiraties heeft).

'Alle verhalen' van Roald Dahl: een vuistdik boek dat ik meezeul naar elke vakantiebestemming. Zijn absurde, enge verhalen kun je blijven herlezen. Ze zijn zo nauwkeurig opgebouwd... Het schrijfplezier (...en Dahl's licht zieke geest) spat eraf.

'Bué the Warrior' van Bué the Warrior: graffiti-artist Bué the Warrior heeft net zijn eerste boek gemaakt. Zijn visie op tekenen en reisverhalen werden in een mooie vertelstijl opgetekend, maar zijn tekeningen en murals staan uiteraard centraal in het boek. Die zijn zo happy en kleurrijk dat je niet anders kunt dan het met de glimlach te bekijken. Vrolijkheid troef!

Eva Mouton is illustrator. Beeld rv
Eva Mouton is illustrator.Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234