Maandag 27/06/2022

Zwarte jurken, activisten en een indrukwekkende Oprah Winfrey: Golden Globes in teken van #metoo-affaire

Actrices Octavia Spencer (rechts) en een van Hollywoods meest openlijk feministische actrices, Jessica Chastain.
Actrices Octavia Spencer (rechts) en een van Hollywoods meest openlijk feministische actrices, Jessica Chastain. "We zijn hier voor de Time's Up-beweging. We zijn solidair", zei Jessica Chastain, die genomineerd is voor haar rol in de film 'Molly's game'.Beeld AFP

Televisie- en filmsterren hebben deze nacht massaal gehoor gegeven aan de oproep om zich in het zwart te kleden voor de uitreiking van de Golden Globes. Ze protesteren zo tegen seksuele agressie, nu de Weinstein-affaire en de daaruit voortkomende #metoo-beweging Hollywood in de ban houdt. Oprah Winfrey zorgde voor kippenvel toen ze haar oeuvreprijs kwam ophalen. Ze stond stil bij het misbruik in Hollywood en droeg haar prijs op "aan elke vrouw die 'ik ook' durft te zeggen en elke man die durft te luisteren".

Redactie

Dit jaar worden de Globes gepresenteerd door Seth Meyers. Het belooft de donkerste editie in jaren te worden: de #metoo-affaire, die Hollywood al maanden in zijn greep houdt, en onder meer producer Harvey Weinstein en acteur Kevin Spacey de kop kostte, werpt zijn schaduw over de normaal informele (want alcohol is toegestaan) uitreiking.

Rond 16 uur (1 uur 's nachts in België), een uur voor het begin van de tv-uitzending in het Beverly Hilton, bleek dat bijna niemand de oproep om zwart te dragen naast zich neer had gelegd. Een honderdtal actrices zaten achter het initiatief, onder wie Natalie Portman en Reese Witherspoon. Zij richtten ook de organisatie Time's Up op, om de verdediging van slachtoffers van seksuele agressie op het werk te financieren.

Onder de actrices die in het zwart verschenen, waren de openlijk feministische Jessica Chastain, Allison Brie, Catherine Zeta-Jones, Madeline Brewer, Lena Waithe, Reese Witherspoon, Eva Longoria, Salma Hayek en Ashley Judd en Sarah Paulson. Ook Meryl Streep, Michelle Williams, Emma Stone, Emma Watson en Viola Davis verschenen in het zwart, net als Claire Foy en Octavia Spencer.

(lees verder onder de foto's)

Enkele sterren werden vergezeld door activisten, zoals Meryl Streep, die Ai-jen Poo met zich meebracht, de directrice van de Nationale Alliantie voor Huishoudelijke Werkers die opkomt voor slachtoffers van huiselijk geweld. Beeld AFP
Enkele sterren werden vergezeld door activisten, zoals Meryl Streep, die Ai-jen Poo met zich meebracht, de directrice van de Nationale Alliantie voor Huishoudelijke Werkers die opkomt voor slachtoffers van huiselijk geweld.Beeld AFP
Claire 'The Queen' Foy en Matt Smith. Beeld Getty Images
Claire 'The Queen' Foy en Matt Smith.Beeld Getty Images
Reese Witherspoon, Eva Longoria, Salma Hayek en Ashley Judd arriveren allemaal in het zwart bij de Golden Globes. Beeld Getty Images
Reese Witherspoon, Eva Longoria, Salma Hayek en Ashley Judd arriveren allemaal in het zwart bij de Golden Globes.Beeld Getty Images

"Het gaat niet alleen om de mode of style. Dit is een moment van solidariteit. Deze keer kan de industrie niet van ons verwachten dat we braaf zijn en ‘een toneelstukje opvoeren’," zei actrice Eva Longoria.

Behalve zwarte kleding zullen de vrouwen ook een ander statement maken: vele actrices zullen in paren de rode loper betreden om onderlinge solidariteit uit te drukken. Ook zijn dit jaar activisten uitgenodigd, onder wie Tarana Burke, de oprichter van de #MeToo-beweging. Zij betrad samen met actrice Michelle Williams de rode loper.

Activiste en grondlegger van de #metoo-beweging Tarana Burke en actrice  Michelle Williams. Beeld REUTERS
Activiste en grondlegger van de #metoo-beweging Tarana Burke en actrice Michelle Williams.Beeld REUTERS
Emma Stone verscheen samen met oud-tennisster en activiste Billie Jean King die ze speelt in de film 'Battle of the Sexes'.  Beeld Getty Images
Emma Stone verscheen samen met oud-tennisster en activiste Billie Jean King die ze speelt in de film 'Battle of the Sexes'.Beeld Getty Images
Actors Laurie Metcalf en Zoe Perry verschijnen samen op de rode loper. Beeld Getty Images
Actors Laurie Metcalf en Zoe Perry verschijnen samen op de rode loper.Beeld Getty Images
Actrice Viola Davis. Beeld AFP
Actrice Viola Davis.Beeld AFP

Ook mannelijke acteurs toonden zich solidair met hun vrouwelijke collega's. Velen dragen op hun zwarte kostuum een button met daarop de tekst 'Time's Up', de naam van een beweging die niet alleen een einde wil maken aan het seksuele wangedrag in de filmindustrie, maar ook strijdt voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Sommige acteurs hadden hun traditioneel witte overhemd voor de gelegenheid ingeruild voor een zwart hemd.

Zanger en acteur Justin Timberlake en actrice Jessica Biel arriveren samen op de rode loper. Timberlake hulde zich voor de gelegenheid volledig in het zwart. Beeld AFP
Zanger en acteur Justin Timberlake en actrice Jessica Biel arriveren samen op de rode loper. Timberlake hulde zich voor de gelegenheid volledig in het zwart.Beeld AFP

Ook gastheer Seth Meyers liet zich zoals verwacht, niet onbetuigd. ''Ik wens iedereen een heel gelukkig 2018, een jaar waarin marihuana eindelijk legaal werd, en seksuele intimidatie niet meer'', zo begon hij zijn openingsspeech. ''Voor de mannelijke genomineerden in de zaal is het de eerste keer in drie maanden dat ze niet bang hoeven te zijn wanneer ze hun naam horen noemen'', grapte hij. Harvey Weinstein kreeg ervan langs als de man die over 20 jaar eindelijk weer eens in het nieuws zou komen als de eerste Hollywood-producer die op zijn uitvaart onthaald zou worden met boeh-geroep.

Bekijk hier de openingsmonoloog van Seth Meyers die het onderwerp van seksueel misbruik niet uit de weg ging:

Prijzen

Naast alle aandacht voor de #metoo-affaire, werden er uiteraard ook gewoon 25 prijzen verdeeld.

 Nicole Kidman won de prijs voor beste actrice in een miniserie, voor haar rol in Big Little Lies. Beeld AP
Nicole Kidman won de prijs voor beste actrice in een miniserie, voor haar rol in Big Little Lies.Beeld AP

Alexander Skarsgård en Nicole Kidman, die in Big Little Lies een getrouwd echtpaar spelen, hebben beide een Golden Globe gewonnen voor hun rol.

Voor de HBO-serie kropen de acteurs in de rollen van Perry en Celeste Wright. Ze kregen veel lof voor de manier waarop ze een relatie waarin huiselijk geweld voorkomt lieten zien. Bij de Emmy's in september wonnen de twee acteurs ook al allebei een award voor Big Little Lies. Bij beide awardshows ging ook Laura Dern met een beeldje naar huis, voor haar bijrol als Renata.

De door Nicole en Reese Witherspoon geproduceerde show zou eigenlijk een mini-serie zijn, maar na het grote succes kondigde HBO vorige maand aan dat er toch een tweede seizoen komt.

Producers Bruce Miller en Elisabeth Moss met hun Golden Globes. Beeld AFP
Producers Bruce Miller en Elisabeth Moss met hun Golden Globes.Beeld AFP

Elisabeth Moss won op haar beurt de prijs voor beste actrice in dramaserie voor haar rol in The Handmaids Tale. De show, die gebaseerd is op het boek van de Canadese schrijfster Margaret Atwood, wint ook de prijs voor beste dramaserie.

The Handmaid's Tale won die prijs ook al tijdens de uitreiking van de Emmy's in september. Elisabeth Moss mocht in Beverly Hills een Golden Globe in ontvangst nemen voor haar rol als Offred in de serie, die zich afspeelt in een dystopische toekomst waarin vruchtbare vrouwen worden gedwongen kinderen te baren voor de machthebbers.

De cast en crew van 'The Handmaids Tale'. Beeld Getty Images
De cast en crew van 'The Handmaids Tale'.Beeld Getty Images

Na het winnen van de Globe voor beste dramaserie stond showrunner Bruce Miller stil bij "iedereen daarbuiten die hard werkt om The Handmaid's Tale geen realiteit te laten worden. Hartelijk dank daarvoor."

De cast van 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'. Beeld AFP
De cast van 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'.Beeld AFP

Grote winnaar: Three billboards outside Ebbing, Missorui

De zwarte komedie 'Three billboards outside Ebbing, Missouri' is de grote winnaar van de Golden Globes. De film van de Ierse regisseur Martin McDonagh, ook bekend van 'In Bruges', won de Golden Globe voor beste drama. De film won nog drie andere prijzen: zo werd Frances McDormand bekroond tot beste actrice. Sam Rockwell won een award voor beste acteur in een bijrol.

''Three Billboards' gaat over een onopgeloste moord in het plaatsje uit de titel. De moeder van het vermoorde meisje besluit drie grote billboards te huren, waarop ze met een sneer naar de politie aandacht vraagt voor de zaak. McDonagh zag de award voor beste regisseur aan zijn neus voorbij gaan, die werd gewonnen door Guillermo del Toro voor zijn film The Shape Of Water.

Laurie Metcalf, Greta Gerwig en Saoirse Ronan. Beeld Jordan Strauss/Invision/AP
Laurie Metcalf, Greta Gerwig en Saoirse Ronan.Beeld Jordan Strauss/Invision/AP
Saoirse Ronan. Beeld Getty Images
Saoirse Ronan.Beeld Getty Images

In de categorie beste komedie won 'Lady bird' , een coming of age-film over een meisje dat een moeilijke band heeft met haar moeder van regisseur Greta Gerwig. De award was een grote overwinning voor regisseur en scriptschrijver Greta Gerwig, die verrassend niet werd genomineerd in de categorie beste regisseur.

Van beide winnende films viel ook de hoofdrolspeelster in de prijzen: Saoirse Ronan en Frances McDormand gingen er beide vandoor met de awards voor beste actrice.

Oprah Winfrey droeg haar prijs op aan elke vrouw die 'ik ook' durft te zeggen en elke man die durft te luisteren
Oprah Winfrey droeg haar prijs op aan elke vrouw die 'ik ook' durft te zeggen en elke man die durft te luisteren".Beeld Photo News

Oprah Winfrey: "De tijd van seksuele roofdieren zit erop!"

De speech van Oprah Winfrey zal de geschiedenis ingaan als hét moment van de Golden Globes 2017. Oprah Winfrey kreeg uit handen van Rheese Whiterspoon de oeuvreprijs Cecil B. DeMille Award uitgereikt. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die een "buitengewone bijdrage” heeft geleverd aan de entertainmentwereld. Vorig jaar kreeg actrice Meryl Streep de Award, wat niet onopgemerkt voorbij ging: Streep hield op het podium immers een vlammende speech waarin ze de vloer aanveegde met president Trump, evenwel zonder ook maar één keer diens naam te noemen.

Oprah Winfrey, die vooraf enkel kwijt wilde dat het een "grote eer" was om de prijs te krijgen, heeft de verwachtingen meer dan ingelost: in een krachtige toespraak haalde ze de zwarte acteur Sidney Poitier aan, die ze als klein meisje in 1964 op televisie een Oscar zag winnen. "Zijn shirt was wit, zijn huid was zwart. En ik had nog nooit een zwarte man zo geëerd zien worden. Ik ben me ervan bewust dat er op dit moment kleine meisjes kijken en zien hoe ik de eerste zwarte vrouw ben die deze prijs wint."

Oprah stond ook stil bij het misbruik in Hollywood dat dit jaar aan het licht is gekomen, en de #MeToo-beweging die daarop volgde. "Veel te lang zijn vrouwen die hun waarheid durfden te vertellen niet geloofd als ze zich uitspraken tegen de mannen met macht. Maar hun tijd zit er op. Hun tijd zit erop", zei ze refererend aan Time's Up, de onlangs aangekondigde beweging van 300 vrouwen uit de entertainmentindustrie.

Oprah Winfrey. Beeld REUTERS
Oprah Winfrey.Beeld REUTERS

Ook haalde ze het Recy Taylor aan, een zwarte vrouw die in de jaren veertig na een kerkbezoek werd verkracht door zes witte mannen. Van Taylors zoektocht naar gerechtigheid werd recent een indringende documentaire gemaakt. "Wat ik zeker weet is dat het uitspreken van jouw waarheid het belangrijkste wapen is dat we hebben", zei Oprah, die haar prijs opdroeg aan "elke vrouw die 'ik ook' durft te zeggen en elke man die durft te luisteren".

Sidney Poitier won de Cecil B. DeMille Award in 1982. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die een "buitengewone bijdrage" heeft geleverd aan de entertainmentwereld. Andere eerdere ontvangers van de oeuvreprijs zijn onder meer Walt Disney, Frank Sinatra, Doris Day en Robin Williams. Vorig jaar won Meryl Streep de oeuvreprijs.

De Golden Globe Awards, die sinds 1944 worden uitgereikt, zijn na de Oscars de belangrijkste filmprijzen. Een groep van bijna honderd internationale journalisten, die al lange tijd in Hollywood werken, beslist over de winnaar. De filmprijzen worden uitgereikt in Beverly Hills, California.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234