Woensdag 18/05/2022

Voor u uitgelegdMondmaskers

Waarom België de veel veiligere FFP2-mondmaskers niet verplicht

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nu de Britse variant van het coronavirus hevig door Europa raast, willen verschillende Europese landen de meer beschermende FPP2-maskers bij een groter publiek verplicht maken. Moeten we ze ook in België breder inzetten? ‘Ze kunnen leiden tot een vals gevoel van veiligheid’, zegt Steven van Gucht.

Jorn Lelong

Geen professioneel FPP2-mondmasker aan? Dan ben je in Oostenrijk of de Duitse deelstaat Beieren niet langer welkom in de winkel of op het openbaar vervoer. Ook Zwitserland overweegt al om FFP2-maskers te verplichten, nu de Britse variant er - net als in heel Europa - voor ongerustheid zorgt.

Op dit moment zijn de FFP2-maskers in ons land voorbehouden voor het medisch personeel. “FFP2-maskers hebben één groot voordeel", zegt viroloog Steven Van Gucht. “Ze houden aerosolen veel beter tegen dan gewone mondmaskers.” Door het vocht van onze adem zijn de druppeltjes die we uitademen, zogenaamde aerosolen, relatief groot. Maar eens ze in de kamer hangen, krimpen ze, waardoor ze wel relatief makkelijk door mondmaskers geraken, maar niet door de gesofisticeerde FFP2-maskers. Terwijl gewone mondmaskers dus vooral je medemens beschermen, beschermen de FFP2-maskers dus ook de drager.

Baardgroei

Toch betekent dat niet dat de FFP2-mondmaskers sowieso tot meer bescherming leiden, want ze komen met een hele handleiding, weet Van Gucht: “Op ons labo komt jaarlijks een gespecialiseerde firma om ervoor te zorgen dat die maskers perfect aansluiten op het gezicht. Want als er ook maar iets van lucht kan ontsnappen, dan werken die maskers niet beter dan een simpel mondmasker.” En aangezien zelfs beginnende baardgroei voor afstand tussen de huid en het masker zorgt, werkt het masker alleen optimaal bij mannen met een gladgeschoren kaaklijn.

Volgens Van Gucht zouden FFP2-mondmaskers dan ook tot een vals gevoel van veiligheid kunnen leiden. “Je ziet nu al dat mensen denken dat ze geen afstand moeten houden omdat ze een mondmasker dragen. Terwijl dat dat nog veel belangrijker is, net als binnenruimtes ventileren.”

De meeste besmettingen gebeuren ook niet op het openbaar vervoer of in de winkel, maar bij nauwe contacten met vrienden, collega’s of familie. “En dat zijn de momenten waarop we onze mondmaskers uitdoen. Dat zou met FFP2-maskers, die erg hard spannen, alleen nog sneller gebeuren”, zegt Van Gucht.

null Beeld EPA
Beeld EPA

FFP2-mondmaskers brengen ook een stevig kostenplaatje met zich mee, want ze kosten tussen 2 en 6 euro per stuk en mogen slechts één keer gebruikt worden. De Duitse regering voorziet daarom twaalf vouchers voor FFP2-mondmaskers voor voor iedereen die ouder is dan 60 of een aandoening heeft.“De vraag is: hoe lang kun je dat volhouden?”, zegt viroloog Marc Van Ranst. (KU Leuven). “Als je weet dat dit 6 euro per persoon per dag kost, en dat voor zo’n 34 miljoen mensen, moet je je afvragen of de meerwaarde opweegt tegen de kosten.”

Dan is er nog de vraag of fabrikanten een sterke stijging in de vraag aankunnen. In België ligt het nijpend tekort aan FPP2-mondmaskers bij de aanvang van de coronacrisis - mede door de vernietiging van de strategische stock en de invoer van miljoenen onbruikbare mondmaskers - nog vers in het geheugen.

In tussentijd hebben lokale spelers zich toegelegd op de productie van mondmaskers. Zo schoolde de Turnhoutse spellenfabrikant Cartamundi zich op enkele maanden om tot producent van FFP2-mondmaskers. Onder de naam Medimundi wil het de zorgsector van miljoenen maskers voorzien, al komt er ook een webshop voor het grote publiek. Toch blijft België tot op vandaag voor de levering van FFP2-mondmaskers erg afhankelijk van Chinese fabrikanten, waarbij de levertijd kan oplopen tot vier weken. “Het is dan ook lang niet zeker of er voldoende FPP2-maskers zijn voor grootschalig gebruik. Mocht ieder land die voor een groot publiek willen gebruiken, ontstaan er in een mum van tijd weer tekorten", zegt Marc Van Ranst.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234