CulinairFlessengeluk
Wat schuilt er achter de bewierookte druif Riesling?
Dirk Rodriguez wijst je de weg in de drankenafdeling.
Riesling is een enorm bewierookte druif waarvan je de wijn vreemd genoeg nauwelijks in de schappen van de supermarkt vindt. Wat zit hierachter? Wel, we zijn als Belgen in het verleden overstelpt met een overdaad aan suiker: Elixir d’Anvers, cabernet d’Anjou, Liebfraumilch, halfzoete champagne die geserveerd werd bij boudoir-koekjes in foute kristallen glazen en halfdroge riesling die net als zuurkool snel aan populariteit verloor. Sindsdien wordt restsuiker in wijn geassioceerd met goedkope (en ongezonde) plonk.
Slimme producenten in Duitsland (en elders) hebben de boodschap echter goed begrepen. Ze maken nu – met uitzondering van de dure likeurwijnen – droge kwaliteitswijn. Maar die is vaak niet meer zo goedkoop, want Duitsland is net als België een land met hoge productiekosten. Vandaar dat de supermarkten ze slechts met mondjesmaat aanbieden. Jammer, want deze wijnen die steevast een hoge zuurtegraad hebben, passen uitstekend bij oosterse gerechten zoals sushi en curry.
Korte afdronk
Half expressieve neus met appel en peer en na schudden ook wat citrus en gist. Op de tong ééndimensioneel met hoge zuren en een vleugje restsuiker. Korte afdronk met voldoende evenwicht. Bij aperitief en riviervis. (12%)
Rudolf Müller riesling classic, Pfalz, Duitsland 2019. Colruyt, 4,49 euro **
Citrusfruit
Licht citroengele tint. Frisse neus met limoen, peer, witte kers en frisse zuurtjes. Op de tong zuiver met een fijne terugkeer van citrusfruit en een halflange afdronk zonder bitter. Bij kip met citroen of curry. (12,5%)
Mount Horrocks riesling, Watervale, Australië 2019. Matthys-Wines, 18,50 euro ***
Minerale spankracht
Aromatisch, hints van limoen, appel, peer en een minerale ondertoon van natte steentjes. Levendige mond met een mooie retour van citrusfruit en opnieuw mineralen. Riesling met een fijne spankracht. Van zeevruchten tot sushi. (12,5%)
JM Zwolberich riesling trocken, Nahe, Duitsland 2018 (biodynamisch). Biodyvino, 14 euro ****